Οι φωτιές στην Αυστραλία

Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το μέγεθος της πληγείσης περιοχής από τις πρόσφατες φωτιές στην Αυστραλία, οποίες και συνεχίζονται.
Μία περιοχή διπλάσια από την έκταση του Βελγίου καίγεται. Οι πυρκαγιές έχουν κάψει δυο φορές περισσότερες θαμνώδεις και δασικές εκτάσεις από τις φωτιές του Αμαζονίου το καλοκαίρι. Στη Βραζιλία οι φωτιές έκαψαν 6,2 εκατομμύρια στρέμματα τροπικού δάσους, ενώ από την αρχή του καλοκαιριού, στην Αυστραλία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 23 άνθρωποι, 14.6 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί, περίπου πεντακόσια εκατομμύρια ζώα έχουν χαθεί, και οι ανατολικές περιοχές της χώρας και οι μεγαλύτερες πόλεις έχουν πνιγεί από τον καπνό των καμμένων εκτάσεων. Υπολογίζεται ότι 1.400 κατοικίες έχουν καταστραφεί στη Νέα Νότια Ουαλία, και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώποι έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η Μελβούρνη και το Σίδνεϊ έχουν κατακλυστεί από τον καπνό.

Ενώ οι περισσότερες από τις πυρκαγιές του Αμαζονίου προέρχονται σκόπιμα από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους προκειμένου να καθαρίσουν τη γη που καλύπτεται από τα τροπικά δάση, οι πυρκαγιές της Αυστραλίας έχουν αφετηρία κυρίως φυσικά αίτια. Είναι γεγονός ότι όσο περισσότερο καίγεται η γη, τόσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, αφού τα περισσότερα δέντρα που το απορροφούν εξαφανίζονται. Ήδη, οι πυρκαγιές της Αυστραλίας έχουν απελευθερώσει 350 εκατομμύρια τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 1% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά το 2019. Όσο περισσότερο διοχετεύεται το CO2, τόσο πιο θερμός γίνεται ο πλανήτης μας, με συνέπεια να αυξάνεται περαιτέρω ο κίνδυνος των πυρκαγιών.

Όταν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και οι δασικές εκτάσεις στην Αυστραλία καίγονται, μειώνονται οι φυσικές οδοί από τις οποίες μπορεί να απορροφηθεί το CO2, κατά συνέπεια όλο και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, και τόσο αυξάνεται η θερμότητα της. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο.

Το 2019, οι πυρκαγιές σε ολόκληρο τον κόσμο απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα περίπου 6,38 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με το πρόγραμμα δορυφορικής παρατήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι περίπου το 17% του παγκόσμιου συνόλου για το έτος. Μέχρι σήμερα, οι ετήσιες πυρκαγιές της Αυστραλίας ήταν σχεδόν μηδενικές όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου , το CO2 που εκπέμπουν εξισορροπήθηκε από το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφήθηκε από τα δάση της χώρας. Όμως, τους τελευταίους τρεις μήνες, οι πυρκαγιές της Αυστραλίας έχουν εκπέμψει περίπου 350 εκατομμύρια τόνους CO2. Για παράδειγμα, οι πυρκαγιές του Αμαζονίου παρήγαγαν λιγότερα από τη μισή ποσότητα, περίπου 140 εκατομμύρια τόνους.
Να σημειωθεί ότι η περίοδος ξηρασίας της Αυστραλίας έχει διάρκεια άλλους ακόμη δύο μήνες. Μένει να δούμε ποιος θα είναι ο τελικός τραγικός απολογισμός…

https://www.insider.com/australia-fires-burned-twice-land-area-as-2019-amazon-fires-2020-1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *