1η Σεπτεμβρίου

Καλό μήνα!
Η 1η Σεπτεμβρίου δεν είναι μόνο η πρώτη μέρα του μήνα, είναι η αρχή του εκκλησιαστικού έτους, δηλαδή η «πρωτοχρονιά» για την Εκκλησία μας, η οποία λέγεται «Αρχή της Ινδίκτου».

Ο Σ. Ευστρατιάδης γράφει τα εξής σχετικά με την Ίνδικτο: «Η λατινική λέξη indictio σημαίνει ορισμό, κατά τον οποίο πληρώνονταν εις τους αυτοκράτορες των Ρωμαίων οι φόροι κατά δεκαπενταετή περίοδο. Κατά την εκκλησιαστική παράδοση, την αρχήν της ινδίκτου εισήγαγε ο Αύγουστος Καίσαρας, όταν διέταξε την γενική απογραφή των κατοίκων του Ρωμαϊκού κράτους και την είσπραξη των φόρων, κατά την πρώτη του μηνός Σεπτεμβρίου. Από του Μ. Κωνσταντίνου (313) έγινε επίσημα η χρήση της ινδίκτου ως χρονολογίας, και από τότε ή εκκλησία  εορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου ως αρχή του εκκλησιαστικού έτους.
Η ίνδικτος λοιπόν, ήταν ένας γενικότερος τρόπος μέτρησης του χρόνου ανά 15ετίες. Αργότερα η ίνδικτος κατάντησε να σημαίνει το έτος και αρχή της ινδίκτου την πρωτοχρονιά.
Μετά το 462 μ. Χ., για πρακτικούς λόγους και για να συμπίπτει η πρώτη του έτους με την πρώτη του μηνός, το εκκλησιαστικό νέο έτος μετατέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου.

Η πρωτοχρονιά της 1ης Ιανουαρίου έχει Δυτική προέλευση και ήρθε στην Ορθόδοξη Ανατολή κατά τα νεότερα χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *