Οι φωτιές στην Αφρική

Οι μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στον Αμαζόνιο έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον στην παγκόσμιο κοινή γνώμη. Η πραγματικότητα είναι ότι η Βραζιλία βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας με τις χώρες όπου μαίνονται οι περισσότερες πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα του δορυφόρου MODIS της NASA, που αναλύθηκαν από τον οργανισμό Weather Source, καταγράφηκαν 6,902 πυρκαγιές στην Αγκόλα στις 21 και 23 του Αυγούστου, σε σύγκριση με τις 3,395 πυρκαγιές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τις 2,127 στη Βραζιλία. Η Ζάμπια βρίσκεται στην τέταρτη θέση τη λίστας, ενώ η Βολιβία είναι την έκτη θέση.
Τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής σε εκτάσεις της Αγκόλας, του Κονγκό, της Τανζανίας, της Ζάμπιας, της Ζιμπάμπουε, και της Μαδαγασκάρης

Στον χάρτη που ακολουθεί και έδωσε στην δημοσιότητα το Weather Source, οι φωτιές που μαίνονταν στην κεντρική-νότια Αφρική είναι περίπου πενταπλάσιες από αυτές στην Βραζιλία.

Οι φωτιές στην Αφρική , ειδικά στην Αγκόλα, καίνε κυρίως σαβάνα και όχι τροπικά δάση.
Κοινό σημείο όμως και στις δύο περιπτώσεις Αμαζονίου – Αφρικής είναι ότι το μονοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τον καπνό είναι το ίδιο καταστροφικό.

Όπως συμβαίνει και στη Βραζιλία, πολλές από τις πυρκαγιές τίθενται σκοπίμως από αγρότες που προσπαθούν να καθαρίσουν τη γη τους από την πυκνή βλάστηση ώστε να καλλιεργήσουν εκ νέου.

Η Αφρική υστερεί πάρα πολύ στη μηχανοποιημένη γεωργία. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, μόνο το 5% της γης καλλιεργείται με τρακτέρ, σε σύγκριση με την Ασία που έχει επιτύχει ένα 60% μηχανοποιημένης αγροτικής παραγωγής.

Οι αφρικανοί αγρότες «καθαρίζουν» τη γη με τη μέθοδο της καύσης και της κοπής. Η στάχτη που προκύπτει από την καύση θεωρείται πολύτιμη όσον αφορά τη γονιμότητα του εδάφους και την απόδοση των καλλιεργειών. Όμως οι φωτιές συχνά ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Οταν συμβαίνει αυτό, οι αγρότες μετακινούνται σε άλλες περιοχές, αποψιλώνοντας περισσότερες περιοχές , με καταστροφικές συνέπειες για την άγρια χλωρίδα και πανίδα και γενικότερα στο περιβάλλον.