Οι άγιοι της Εκκλησίας μας δεν είναι υπάρξεις εξωκοσμικές, αλλά άνθρωποι όπως και εμείς, οι οποίοι όμως πήραν την γενναία απόφαση να συσταυρωθούν με τον Χριστό (μέσω του μαρτυρίου του αίματος ή της συνειδήσεως) συντρίβοντας τον «παλαιό άνθρωπο» δια της μετανοίας. Η χριστομίμητος ταπείνωσή τους είλκυσε την Θεία Χάρη που ενοίκησε σ’ αυτούς και τους κατέστησε θεοφόρους.

Στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, διενεργείται ο αγιασμός του ανθρώπου, αναδεικνύονται άγιοι, τους οποίους γιορτάζουμε καθημερινά, ώστε οι πιστοί να μαθαίνουν από τον βίο, τις πράξεις και την σοφία τους και να μιμούνται τη ζωή τους. Οι μορφές των αγίων με τα κηρύγματα, τις ομιλίες, τα φωτισμένα λόγια τους και κυρίως με όλη την στάση της ζωής τους μας διδάσκουν και μας φέρνουν κοντά στο Θεό. Ο Θεός εργάζεται ακατάπαυστα με τις ψυχές των ανθρώπων και ακόμα και στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα αγίων, με τις οποίες χιλιάδες λαού μεγάλωσαν, καθοδηγήθηκαν και πίστεψαν.

Οι σύγχρονοι Άγιοι, τους οποίους πολλοί τους γνώρισαν και προσωπικά και ωφελήθηκαν κυρίως πνευματικά, είναι το ζωντανό παράδειγμα, ότι υπάρχουν πνευματικές μορφές που στους δύσκολους καιρούς της εποχής μας, που καθοδηγώντας μας σε κάθε δυσκολία. της Εκκλησίας μας. Οι άγιοι της εποχής μας χαρακτηρίζονται από μια αξιοθαύμαστη ενότητα Πίστης και Ζωής με τους προγενέστερους Αγίους, που αποτελεί φυσικό επακόλουθο της ισχυρής και αληθινής χριστιανικής πίστης.
Τα θαυμαστά γεγονότα που έχουν καταγραφεί από Αγίους, αλλά κυρίως οι αρετές της ψυχής τους, η ταπεινοφροσύνη, η σοφία, η ανιδιοτελής αγάπη προς τον Θεό και τους συνανθρώπους τους, είναι καταστάσεις που χαρακτηρίζουν τη ζωή όλων των Αγίων, Προφητών, Αποστόλων και Μαρτύρων σε όλη την ζωή της Εκκλησίας μας. Μέσα στη ζωή των Αγίων συναντά κανείς τον ίδιο τον Θείο Λόγο τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Στην Ορθόδοξη εκκλησία δεν υπήρχε ποτέ περιορισμός της περιόδου των Αγίων Πατέρων μόνο στους πρώτους αιώνες.
Όπως όλες οι εποχές, έτσι και η σύγχρονη μας εποχή ευλογήθηκε από τον Θεό να αναδείξει μεγάλους Αγίους με υψηλό πνευματικό ανάστημα σαν εκείνους της παλιάς εποχής. Κάποιοι από αυτούς είναι λιγότερο και άλλοι περισσότερο γνωστοί, ενταγμένοι στο εορτολόγιο της Εκκλησίας μας, όπως ο άγιος Πορφύριος, ο άγιος Παΐσιος, ο άγιος Ιάκωβος, ο άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, ο άγιος Αμφιλόχιος της Πάτμου, ο άγιος Νικόλαος ο Πλανάς, ο άγιος Νικηφόρος, η αγία Σοφία της Κλεισούρας.

 

Πηγή