Θεοφάνεια 2021
 

Γράφει ο Γιώργος Παύλος, π. Καθ. Φυσικής και Φιλοσοφίας ΔΠΘ.

 

 

Δέκα και πλέον ημέρες ζω σε απομόνωση με τα συμπτώματα του κορωνοϊού.

Οι γιατροί μού βρήκαν και μορφή πνευμονίας. Δοκιμάζω όλο το πακέτο. Πρότειναν να μπω σε πρόγραμμα οξυγόνου.

Υπέγραψα στο νοσοκομείο κι έφυγα με δική μου ευθύνη, για να μην μπω σε κλίμα φόβου και πανικού, αλλά και για να γράψω αυτό το κείμενο που ενδεχομένως να είναι και το τελευταίο.

Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί αύριο. Αν θα ζήσω ή αν θα πεθάνω. Ελπίζω μόνο στον Θεό. Ξέρω ως επιστήμονας πως και για ελάχιστο κλάσμα του δευτερολέπτου να έρθεις από το μη είναι στο είναι και να δεις το φως του ήλιου είναι μυστήριο και θαύμα μέγιστο.

Δώρο που ποτέ δεν μπορείς να ξεπληρώσεις. Ουδείς μπορεί να το ξεπληρώσει, κι ακόμη περισσότερο, να το αποκωδικοποιήσει ευκόλως.

Ποσό περισσότερο όταν σου δόθηκαν εντελώς δωρεάν να ζεις δεκάδες χρόνια και δισεκατομμύρια δευτερόλεπτα. Γι᾽ αυτό είμαι ευγνώμων σε όλους και σε όλα.

Αποφάσισα να αντισταθώ και να μην αποδεχθώ το πακέτο του φόβου που διαχειρίζονται γιατροί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αλλά, δυστυχώς, και η πλειοψηφία των εκκλησιαστικών ηγετών.

Άλλο η αγάπη της ζωής και άλλο ο διαδιδόμενος φόβος και πανικός του κορωνοϊού.

Η βαθειά αγάπη της ζωής σε συμφιλιώνει και με τον θάνατο και σου δίδει το κλειδί της πόρτας του θανάτου να την περάσεις ήρεμος και δοξολογώντας.

Ο διαδιδόμενος φόβος και πανικός του κορωνοϊού σου χαλάει την ψυχή και σε εμποδίζει να δεις τις πραγματικές διαστάσεις των γεγονότων.

Τα ίδια τα μέτρα του κορωνοϊού δολοφονούν μαζικά τους ανθρώπους και στο σώμα και στην ψυχή και στο πνεύμα.

Όταν αντιληφθούμε το συντελούμενο ψεύδος και έγκλημα δεν θα συγχωρούμε ούτε τους εαυτούς μας, ούτε τους άλλους που το επιτρέψαμε να συμβεί.

 

Ως Έλληνες και ως Χριστιανοί ιδίως έχουμε ευθύνη για την ιστορία. Δεν πρέπει να ζούμε ως κλέφτες και ως δούλοι αλλά ως υπεύθυνοι για όλους και για όλα.

 

Θέλω να έχω προσωπική ευθύνη του θανάτου ή της ζωής μου. Θεωρώ πιο σημαντικό από το να ζήσω λίγο ακόμη χρόνο, μέσα στο κλίμα φόβου που διαμορφώνεται παγκόσμια, να γράψω αυτούς του λογισμούς μου, όσο ακόμη ελέγχω το σώμα μου και είμαι κύριος της λογικής μου.

Θέλω ως επιστήμονας, ως διανοούμενος και ως χριστιανός να ενισχύσω τον αγώνα πολλών ευαίσθητων ανθρώπων στην Ελλάδα και διεθνώς που έχουν το θάρρος να ανθίστανται και να αποκαλύπτουν το ειδεχθές και παγκόσμιο έγκλημα της χειραγωγούμενης πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτά τα Θεοφάνεια δεν πρέπει να εμποδίσουμε τον Χριστό να βαπτισθεί στα Ιορδάνεια ύδατα και να αγιάσει όλα τα ύδατα και όλη την κτίση.

Όποιος ιερέας και αρχιερέας, όποιος λαϊκός ή κληρικός, όποιος άνδρας ή γυναίκα φοβηθεί την ζωή του και δεν προστρέξει να αγιάσει και να αγιασθεί στα ύδατα, δεν είναι άξιος να ζει.

Δεν είναι άξιος να φέρει το όνομα του Χριστού. Αυτά τα Θεοφάνεια ο Χριστός θέλει να μας ελευθερώσει από τον φόβο του θανάτου της πανδημίας και της ασθένειας.

Ούτε τα εμβόλια, ούτε οι γιατροί, ούτε η επιστήμη, τίποτε απ᾽ αυτά, και ουδείς των ανθρώπων, μπορεί να μας σώσει από τον βέβαιο θάνατο.

 

Είμεθα ήδη νεκροί, είμαστε πολύ νεκροί, αφού φοβόμαστε τον θάνατο. Ο αληθινά ζωντανός δεν φοβάται τον θάνατο, αφού ήδη ζεί. Ζει δια του Χριστού και για τον Χριστό.

 

Ζει πέραν των βιολογικών νόμων της φθοράς. Οι Μυροφόρες γυναίκες είδαν τον λίθο μετατοπισμένο και είδαν τον αστραπόμορφο άγγελο να τους δείχνει το κενό μνήμα. Κι ακολούθως είδαν τον Ίδιο τον Χριστό.

Ουδείς και τίποτε αυτό τον καιρό δεν μπορεί να μας δώσει δύναμη, βεβαιότητα και αίσθημα ασφάλειας παρά μόνο η Εκκλησία και τα Θεία Μυστήριά της.

Αυτά τα Θεοφάνεια θα είναι η κρίση της ιστορίας. Εάν η ιστορία μπορεί ν᾽ αντέξει την Αλήθεια ή αν προτιμά το ψεύδος.

Ο δυτικός άνθρωπος απώλεσε αυτή την Σοφία και αυτήν την Εμπειρία, γι᾽ αυτό με τις τέχνες του και τις τεχνολογίες του γεννά μέσα του και έξω τον θάνατο.

Πρώτα ζούμε σωστά, τρεφόμαστε σωστά, λογιζόμαστε και στοχαζόμαστε σωστά, προσευχόμαστε σωστά, πρώτα προλαμβάνουμε και μετά, αν χρειαστεί τρέχουμε να θεραπευθούμε, σωστά πάλι.

Εμείς ξεχάσαμε όλα αυτά, την πρόληψη και την συντήρηση, και μείναμε στο τελευταίο, δηλαδή την θεραπεία, και μάλιστα ούτε και αυτή σωστά. Ξεχάσαμε σήμερα να ζούμε σωστά, ως Πολιτεία, ως κοινωνία, ως εκκλησία, ως λαός, και γι᾽ αυτό γεμίσαμε φόβο, πανικό και θάνατο παντού, μέσα μας και γύρω μας.

Οποίος κατανοεί την φοβερή ισορροπία και αρμονία της ζωής, τους φοβερούς συντονισμούς μέσα στο ανθρώπινο κύτταρο και το ανθρώπινο σώμα, στα μικρομόρια της ύλης και σε όλες τις δυνάμεις της φύσης, από το υποατομικό μέχρι και το γαλαξιακό και συμπαντικό επίπεδο, τότε ο κορωνοϊός κι όλες οι ασθένειες μαζί, είναι κάτι το εντελώς ασήμαντο μπροστά σε όλο αυτό το θαύμα της ζωής και το θαύμα του Θεού. ῾Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε, πάντα εν Σοφία εποίησας᾽.

Γι᾽ αυτό είναι αμαρτία και μάλιστα μέγιστη, ο φόβος, ο κάθε φόβος. Κι ο Απόστολος Πέτρος όταν φοβήθηκε, άρχισε να βουλιάζει.

Και η Πολιτεία, οι φορείς Υγείας, η Εκκλησία, όλοι, θα έπρεπε με πολύ μεγαλύτερη σοφία να έχουν διαχειριστεί και να διαχειριστούν από τούδε και στο εξής αυτήν την ιστορία του κορωνοϊού. Από εμάς εξαρτάται το αν θα αυξηθούν ή θα ελαττωθούν περαιτέρω οι θάνατοι.

Ο άνθρωπος είναι σώμα, ψυχή, πνεύμα. Τα Μυστήρια της Εκκλησίας είναι η βάση της ζωής, κι ας μην φαίνεται στους πολλούς αυτό.

Μετά έρχονται οι ανθρώπινες γνώσεις και επιστήμες. Γι᾽ αυτό είναι καταστροφικό να κλείνουν οι εκκλησίες και να μη τελούνται τα θεία Μυστήρια.

Έχουμε μια ευκαιρία να επανορθώσουμε το κακό αυτά στα Θεοφάνεια. Με αποστάσεις, με μέτρα, με ό,τι άλλο όσοι έχουμε υγεία και δύναμη, ας μην περιφρονήσουμε το Μυστήριο της Θείας Βαπτίσεως. Ας μετανοήσουμε όλοι, και οι πολιτικοί και οι εκκλησιαστικοί και ο λαός.

Η επερχόμενη καταιγίδα θα ξεπλύνει τα πάντα και θα παρασύρει κάθε σαβούρα από παντού. Από την πολιτική, την Δικαιοσύνη, την Αστυνομία, την Εκκλησία, από παντού. Στο τέλος όλα θα λάμψουν ως ο ήλιος.

Αυτά τα μέτρα του κορωνοϊού ξεθεμελιώνουν τα πάντα. Θα μπορούσαν όλα να γίνουν πολύ νοικοκυρεμένα, φιλάνθρωπα, δίκαια, δημοκρατικά και ορθόδοξα.

Έχουμε ήρωες και σοφούς επιστήμονες που μας δείχνουν το σωστό δρόμο. Για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο ῾῾Άγιος Ανδρέας᾽᾽ στην Πάτρα, εκεί όπου απαγόρευσαν να πλησιάζουν οι άνθρωποι τον Άγιο Ανδρέα και την Εκκλησία του, ταπεινοί και αφανείς ήρωες γιατροί, πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι και άλλοι, σώζουν πραγματικά ανθρώπινες ζωές από τον κορωνοϊό, χωρίς διασωληνώσεις και χωρίς βίαιες ενέργειες πάνω στα ανθρώπινα σώματα. Με ήπια μέτρα ιατρικά, με σοφία και με αγάπη για τον άνθρωπο, όπως με διαβεβαίωσε ο ίδιος ο Λεωνίδας Στέλλας, φέρνουν πίσω στην ζωή ακόμη και ανθρώπους σε πολύ προχωρημένες ηλικίες και με βαριά συμπτώματα κορωνοϊού.

Η ιατρική κοινότητα αλλά και η εκκλησιαστική ιεραρχία έχουν μερίδιο μεγάλης ευθύνης διότι δεν αντέδρασαν στην αυθαιρεσία της Πολιτείας.

Η Παναγία έσωσε με σκανδαλώδες θαύμα μια νεαρά αξιωματικό από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου πριν λίγο καιρό, για να μας διδάξει όλους, κλήρο και λαό, πως οι πνευματικοί νόμοι είναι ισχυρότεροι από τους φυσικούς νόμους. Ενώ όλοι συντρίφτηκαν από την σύγκρουση στα βράχια της χαράδρας, η νεαρή αξιωματικός προσγειώθηκε ομαλά με το κάθισμά της.

Μάλιστα η Παναγία την παρηγορούσε και δεν την άφηνε να δει τα συντρίμμια για να μην υποφέρει από το θέαμα του θανάτου. Της είπε, εσύ έζησες για να πεις στους ανθρώπους να πιστεύουν στον Χριστό. Τόσο γλυκιά και τρυφερή είναι η Παναγία.

 

Θέλησε με το θαύμα αυτό να μας προειδοποιήσει όλους, κλήρο και λαό, πως αν μείνουμε μέσα στην περιοχή των Μυστηρίων της Εκκλησίας θα σωθούμε από τα επερχόμενα κακά. Πόσο λίγο όμως ακούσαμε την Παναγία! Ποσό λίγο λάβαμε όλοι μας, κλήρος και λαός, σοβαρά υπόψιν τις συμβουλές και τις παραινέσεις της Παναγίας!

 

Και να, τώρα συνεχίζουμε να περιφρονούμε τον Χριστό και την Παναγία. Γι᾽ αυτό η ηγεσία της Εκκλησίας φέρει μεγάλη ευθύνη, διότι έμεινε άρρωστα προσκολλημένη στον φόβο των φυσικών νόμων κι άφησε την δική της δύναμη των Θείων Μυστηρίων ανενεργό.

 

Διαβάστε περισσότερα…